Hollandse runderstoofpot met knolselderijstamppot
Ingrediënten
Stoof:
- 50 g boter
- 800 g magere runderlappen in blokjes
- 100 g knolselderij in blokjes
- 1 winterwortel in blokjes
- 2 grote rode uien in grove stukken
- 4 kruidnagels
- 3 laurierblaadjes
- 10 g bloem
- 1 flesje donker winterbier (bijv. Leffe Bruin)
- 250 ml water
- 1 vleesbouillonblokje
- 3 el bosvruchtenjam
Puree:
- 200 g geschilde aardappelen in blokjes
- 400 g knolselderij in blokjes
- 1 gesnipperde ui
- 1 laurierblaadje
- 20 g boter
- 50 ml melk
Instructies
- Verwarm de oven voor tot 180 graden.
- Bestrooi het vlees met zout en peper.
- Smelt in een braadpan 25 g boter
- Voeg knolselderij, wortel, rode ui, kruidnagels en 2 laurierblaadjes toe en bak nog 2 min.
- Bestrooi met bloem.
- Schenk het bier met 250 ml water in de pan.
- Voeg het bouillonblokje en de jam toe en breng aan de kook.
- Neem de pan van het vuur en bedek hem met aluminiumfolie. Schuif de pan in de voorverwarmde oven en stoof in 2 uur gaar. Controleer regelmatig en voeg eventueel nog wat extra water toe.
- Breng na 1 ½ uur de rest van de knolselderij met de aardappel en de ui en een laurierblaadje aan de kook. Kook in 15 minuten gaar en giet af.
- Haal het laurierblaadje eruit en stamp knolselderij, aardappel en ui met de boter en de melk fijn tot een fijne puree.
- Breng op smaak met zout en peper.